Novice

26.06.2019

Volvo Cars in inovativni vseevropski pilotni projekt za izmenjavo podatkov o varnosti

Družba Volvo Cars je združila moči z drugimi proizvajalci vozil, ponudniki storitev in nacionalnimi vladami v inovativnem vseevropskem pilotnem projektu za izmenjavo podatkov o prometni varnosti, ki jih zajemajo vozila in infrastruktura za splošno povečanje cestnoprometne varnosti.

 

Pilotni projekt, ki se izvaja pod okvirom javno-zasebnega partnerstva, imenovanega European Data Task Force, združuje nekatere vodilne evropske proizvajalce vozil, ponudnike storitev in tudi številne države članice Evropske unije.

 

Partnerji si bodo prek platform v oblaku izmenjavali anonimizirane podatke o varnosti oziroma povezanih varnostnih storitvah. Prispevek družbe Volvo Cars pilotnemu projektu bo vključeval zagotavljanje podatkov v realnem času, ki jih zbirata prvi povezani varnostni tehnologiji na področju avtomobilizma, in sicer Hazard Light Alert in Slippery Road Alert.

 

Sodelujoči proizvajalci vozil lahko na primer podatke uporabijo za opozarjanje voznikov o približujočih se potencialnih nevarnostih na cesti, medtem ko imajo ponudniki storitev možnost sporočanja teh podatkov prek svojih storitev za aktualno obveščanje o cestnoprometnih razmerah in prenašanja teh informacij cestno prometnim službam, ki jih upravljajo nacionalni cesto prometni organi.

 

Pilotni projekt, ki presega meje in blagovne znamke po načelu vzajemnosti, ima poglavitni cilj izboljšati cestnoprometno varnost za vse. Partnerstvo European Data Task Force je bilo sklenjeno leta 2017 prav za ta namen: povečati varnost za vse udeležence v prometu s poudarkom na družbeni in ne finančni koristi.

 

Volvo Cars že nekaj let poziva k odprti in vzajemni izmenjavi anonimiziranih podatkov o varnosti. Leta 2017 je predsednik in izvršni direktor družbe, Håkan Samuelsson, na konferenci Evropske Komisije v Bruslju povedal, da je izmenjava podatkov med vladami in proizvajalci vozil prava odločitev.

 

 

»Menimo, da bi morala biti tovrstna izmenjava anonimiziranih podatkov brezplačna za skupno dobro in v širšo korist družbe. Rešuje namreč življenja, prihrani čas in davkoplačevalski denar,« je ob takratni priložnosti povedal g. Samuelsson. »Pozivam druge proizvajalce vozil in vlade, da z nami v največji možni meri sodelujejo pri uresničitvi tovrstne izmenjave podatkov.«

 

 

 

Varnostna sistema družbe Volvo Cars omogočata vozilom Volvo medsebojno komunikacijo in prek mreže v oblaku opozarjata voznike na spolzko cestišče in nevarnosti. Obe funkciji sta se prvič predstavili na trgu leta 2016 in sta na voljo za vse nove modele Volvo v Evropi.

 

Izmenjava cestnoprometnih podatkov v realnem času lahko precej poveča splošno prometno varnost in še pridobi na pomenu ob večjem številu povezanih vozil. Družbi Volvo Cars in Volvo Trucks si od lanskega leta izmenjujeta podatke, ki jih uporabljata za opozarjanje voznikov na bližajoče se nevarnosti na švedskih in norveških cestah.

 

»Z večanjem števila vozil, ki si izmenjujejo podatke v realnem času, postajajo naše ceste varnejše,« je povedala Malin Ekholm, vodja varnostnega centra družbe Volvo Cars. »Zato je European Data Task Force tako pomembna pobuda. Upamo, da bomo privabili še več partnerjev, ki so se zavezali in si prizadevajo povečati cestnoprometno varnost.«

 

-------------------------------

 

Skupina Volvo Car v letu 2018

Za poslovno leto 2018 je skupina Volvo Car zabeležila dobiček iz poslovanja v višini 14,185 milijarde švedskih kron (v letu 2017 14,061 milijarde švedskih kron). Prihodki v tem obdobju so znašali 252,653 milijarde švedskih kron (208,646 milijarde švedskih kron). V celotnem letu 2018 je svetovna prodaja dosegla rekordnih 642.253 (571.577) avtomobilov, kar je 12,4 odstotka več kot v letu 2017. Rezultati poudarjajo celovito preoblikovanje financ in poslovanja podjetja Volvo Cars v zadnjih letih, s čimer se podjetje pozicionira za naslednjo fazo rasti.

 

O skupini Volvo Car

 

Volvo je bil ustanovljen leta 1927. Danes je Volvo Cars ena najbolj znanih in uglednih avtomobilskih blagovnih znamk na svetu s prodajo 642.253 avtomobilov leta 2018 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajske skupine Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Do leta 1999, ko je podjetje kupila družba Ford Motor Company iz ZDA, je sestavljalo del švedske skupine Volvo. Leta 2010 je podjetje Volvo Cars prevzela skupina Geely Holding.

 

Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in upravljanje se večinoma nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež Volvo Cars za Kitajsko se nahaja v Šanghaju. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska), medtem ko se motorji izdelujejo v Skövdeju (Švedska) in Zhangjiakou (Kitajska), deli karoserije pa v Olofströmu (Švedska).

Povprečna poraba goriva: 4,4 – 8,3 l/100 km. Emisije CO2: 117 - 192 g/km. Emisijska stopnja: EURO 6d-TEMP-ISC. Emisije NOx: 0,0137 - 0,0671 g/km. Vrednost specifične emisije trdnih delcev pri dizelskih motorjih: 0,00011 - 0,00078 g/km, število delcev: 0,08 E+11 – 5,41 E+11. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Cene ne vsebujejo stroška kovinske barve in priprave vozila. Za tipkarske napake ne odgovarjamo. Slike so simbolične. Več informacij o ponudbi pri pooblaščenem Volvo prodajnem zastopniku. KMAG d.o.o., Leskoškova 2, 1000 Ljubljana

Volvo in piškotki

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije. Več o piškotkih.

Sprejmem