Novice

22.10.2021

Podjetje Volvo Car Group bo prevzelo lastništvo nad tovarno Luqiao od podjetja Geely Holding

Podjetje Volvo Car Group je s svojim matičnim podjetjem Geely Holding doseglo dogovor o prevzemu popolnega lastništva nad proizvodnimi dejavnostmi v tovarni Luqiao na Kitajskem in konsolidaciji tovarne v okviru lastnega premoženja podjetja.

 

Po prejšnjih dogovorih med obema strankama ta prenos pomeni, da bo v naslednjih dveh letih podjetje Volvo Cars v celoti lastnik vseh tovarn, ki proizvajajo njegove avtomobile.

Proizvodne zmogljivosti tovarne bodo v celoti na voljo podjetju Volvo Car Group, kar bo dodatno okrepilo položaj podjetja na največjem trgu na Kitajskem. Poleg tega prenos ustvarja jasnejšo lastniško strukturo tako v podjetju Volvo Car Group kot v podjetju Geely Holding.

Proizvodni obrat, ki je od ustanovitve leta 2017 v lasti podjetja Geely Holding ob operativni podpori podjetja Volvo Cars, bo še naprej izdeloval Volvo XC40, popolnoma električna modela avtomobilov XC40 Recharge in Polestar 2.

V skladu s konvencijo o poimenovanju podjetja Volvo Cars za druge tovarne na Kitajskem se bo tovarna Luqiao odslej imenovala tovarna Taizhou, ki bo odražala ime domačega mesta namesto domačega okrožja.

„Prenos tovarne Taizhou je zdrava in logična poteza za obe strani, saj je tovarna v celoti namenjena proizvodnji avtomobilov podjetja Volvo Car Group,“ je dejal Javier Varela, vodja oddelka za inženiring in operacije. „Simbolično je, da nam bo tovarna, ki je proizvedla prvo enoto našega prvega popolnoma električnega avtomobila, Polestar 2, še naprej pomagala rasti pri našem cilju, da postanemo svetovni vodja v segmentu premjskih električnih avtomobilov.“

Tovarna Taizhou je dober primer uspešnega sodelovanja med podjetjem Volvo Cars in podjetjem Geely Holding, saj tovarna zagotavlja podjetju Volvo Cars obseg, ki je potreben za nadaljevanje njegove močne rasti na Kitajskem. Vsi modeli, ki jih danes izdelujejo, temeljijo na kompaktni modularni arhitekturi (Compact Modular Architecture - CMA), ki sta jo skupaj razvila podjetje Volvo Cars in podjetje Geely Holding.

Podjetji Geely Holding in Volvo Cars si nenehno prizadevata za povečevanje optimizacije sodelovanja in operativne strukture v širši skupini. Prenos tovarne Taizhou sledi ustanovitvi podjetja Aurobay, novega, samostojnega podjetja, ki združuje operacije pogonskih pogonskih sklopov podjetij, in julijskega sporazuma, v katerem je navedeno, da bo podjetje Volvo Cars prevzelo delež podjetja Geely Holding v skupnih vlaganjih podjetij na Kitajskem.

Ker podjetje Volvo Cars že upravlja tovarno Taizhou, po današnjem dogovoru ne bo prišlo do sprememb. Vseh 2.600 zaposlenih v tovarni, vključno s proizvodnimi in podpornimi funkcijami, bodo iz podjetja Geely Holding premestili v podjetje Volvo Cars.
-------------------------------

Volvo Car Group v letu 2020
V poslovnem letu 2020 je Volvo Car Group zabeležil dobiček iz poslovanja v višini 8.5 BSEK (14.3 BSEK v letu 2019). Prihodki v tem obdobju so znašali 262.8 BSEK (274.1 BSEK). V celotnem letu 2020 je svetovna prodaja dosegla 661.713 (705.452) avtomobilov, kar je 6,2 odstotka manj kot v letu 2019.

O Volvo Car Group
Volvo Cars je bil ustanovljen leta 1927. Danes je ena najbolj znanih in uglednih blagovnih znamk na svetu s prodajo 661.713 avtomobilov v letu 2020 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely Holding.

Od decembra 2020 naprej je Volvo Cars v povprečju zaposloval približno 40.000 (41.500) delavcev, zaposlenih za polni delovni čas. Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in administracija se v glavnem nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež podjetja Volvo Cars za azijsko-pacifiško regijo se nahaja v Šanghaju. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov podjetja se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska), medtem ko se motorji izdelujejo v Skövdeju (Švedska) in Zhangjiakou (Kitajska), komponente karoserije pa v Olofströmu (Švedska).

V skladu s svojim novim poslanstvom podjetja želi Volvo Cars strankam zagotoviti svobodo gibanja na oseben, trajnosten in varen način. To poslanstvo se odraža v številnih poslovnih ambicijah: na primer, do sredine tega desetletja želi, da bodo polovico njegove svetovne prodaje predstavljala povsem električna vozila, da bodo polovico njegovega svetovnega obsega prodali prek spleta in da bodo vzpostavili pet milijonov neposrednega poslovanja s potrošniki. Volvo Cars je prav tako zavezan nenehnemu zmanjševanju emisij ogljika s ciljem, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralno podjetje.
 

Povprečna poraba goriva: 4,4 – 8,3 l/100 km. Emisije CO2: 117 - 192 g/km. Emisijska stopnja: EURO 6d-TEMP-ISC. Emisije NOx: 0,0137 - 0,0671 g/km. Vrednost specifične emisije trdnih delcev pri dizelskih motorjih: 0,00011 - 0,00078 g/km, število delcev: 0,08 E+11 – 5,41 E+11. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Reprezentativni primer financiranja preko Summit leasing Slovenija d.o.o.: predmet financiranja: vozilo Volvo V40 Cross Country D3 110 kW (150 KM) Ocean Race Geartronic; vrsta financiranja: finančni leasing; predračunska vrednost predmeta financiranja: 17.288,00 EUR; lastna udeležba (polog): 50,00%, 8.644,00 EUR; znesek financiranja: 8.644,00 EUR; število obrokov: 84; mesečni obrok: 121,77 EUR; stroški odobritve: 0,00 EUR; skupni znesek za plačilo brez lastne udeležbe: 10.228,68 EUR, efektivna obrestna mera: 5,0127 % na dan 10.11.2021. Ponujeno je lahko tudi financiranje po drugačnih parametrih oz. individualnem izboru. Financiranje se lahko zavrne, če stranka nima ustrezne bonitete. Cene ne vsebujejo stroška kovinske barve in priprave vozila. Za tipkarske napake ne odgovarjamo. Slike so simbolične. Več informacij o ponudbi pri pooblaščenem Volvo prodajnem zastopniku. MAXX AUTO d.o.o., Leskoškova 2, 1000 Ljubljana

Volvo in piškotki

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije. Več o piškotkih.

Sprejmem